Víte proč pijí psi z louží?

Když jsme jako děti tajně chodily na ředkvičky a jahody v babiččině zahradě, jen tak mimochodem jsme spolu se zbytky hlíny jedli také kyselinu fulvovou. Když nás pak dospělí nachytali, že jíme nemyté plody a ovoce okomentovali to většinou jen slovy: „jen ať si tělo zvyká“. V následujících desetiletích se však hodně změnilo …

Kyselina fulvová – co to je?

Kyselina fulvová je v přírodě produkována půdními bakteriemi a poté je absorbována rostlinami. Takto si to příroda kdysi vymyslela. V našem zemědělství se však stále více a více používá  umělých hnojiv, substrátů, herbicidů, pesticidů, insekticidů a tím je bakteriální mikrokosmos půd ničen. Obsah hodnotné kyseliny fulvové klesá. To je jeden z důvodů, proč má dnes tolik lidí nedostatek kyseliny fulvové a tím i minerálů.

Působení kyseliny fulvové v organizmu

Kyselina fulvová je primárně přírodní elektrolyt, je rozpustná ve vodě a v těle přeměňuje minerály, které rostlina absorbuje, na něco, co mohou lidé a zvířata strávit. Přeměňuje anorganický materiál na organický. Organické sloučeniny jsou pro naše tělo lépe dostupnější. 

Kyselina fulvová tímto způsobem podporuje vše v těle, co souvisí s elektrickým prouděním v buňkách, mezi buňkami a v nervových dráhách. 

Kyselinu fulvovou můžeme dnes považovat za chybějící článek naší stravy. Měla by být přítomna v každém jídle, aby pomohla tělu přetvořit a zabudovat všechny minerály ze stravy.

Jak přirozeně dostat kyselinu fulvovou do své stravy?

  1. Jezte bio potraviny. Půdy, na kterých se bio zelenina pěstuje obsahují podstatně větší množství kyseliny fulvové.
  2. Jezte divoké byliny. Divoká strava nabízí i v porovnání  s bio zeleninou podstatně větší množství minerálů, antioxidantů a stopových prvků a to samozřejmě také díky kyselině fulvové. Recepty pro divoké vaření najdete zde.
Divoké vaření

Kyselina fulvová obsahuje celou řadu bioaktivních látek, jako jsou 

  • antioxidanty,  enzymy jako je SOD (Superoxid dismutáza) 
  • hormonům podobné látky, aminokyseliny 
  • přírodní antiseptika (účinná proti plísním, virům a bakteriím)
  • podporuje a obnovuje zdraví střev
  • podporuje zvládání stresu
  • chrání náš mozek před Alzheimerovou chorobou a demencí
  • pomáhá při hojení na kůži vnější účinek, zejména u ekzému
  • podporuje zdravý spánek
  • zvyšuje energii těla
  • zamezuje zánětům 
  • dokáže přepravit 60krát více živin než své vlastní hmotnosti, učinit je rozpustnými ve vodě a přeměnit tak, aby je tělo lépe strávilo.
  • podporuje imunitní systém v případě infekcí
  • podílí se na regulaci acidobazické rovnováhy

Kyselina fulvová a detoxikace

Kyselina fulvová přírodní chelátor. Váže se na chemické jedy a těžké kovy, činí je ve vodě rozpustnými a tím je pomáhá vyloučit. Dává tedy smysl, zapojit do stravy látky, které na sebe uvolněné toxiny naváží a pomohou vyloučit z těla ven. (např. řasa chlorella nebo zeolit, napsali jsme o tom zde)

Molekuly kyseliny fulvové jsou malé. Tak malé, že se mohou dostat přes buněčnou stěnu. A jsou tak malé, že mohou projít hematoencefalickou bariérou a podpořit tak detoxikaci mozku. To, jestli opravdu potřebujeme detoxikovat tělo najdete zde.

Zlepšují nejen metabolismus buněk, ale také vyvádějí toxiny z nitra buněk nervové soustavy, aby mohly být vyloučeny přes ledviny z těla ven. Detoxikace nervového systému, zvláště od rtuti z amalgámových plomb je nedílnou součástí detoxikačních metod podle Dr. Klinghardta.

Kyselina fulvová je dalším klíčem, který může efektivně pomoci zlepšit zásobování těla živinami. Pro optimální zásobení organizmu nejen kyselinou fulvovou, sáhněte po divokých bylinách! 

Jak přirozeně dostat kyselinu fulvovou do svého jídelníčku vám povíme zde. Začněte s divokým stravováním již dnes!

Váš Štěpán

P.S. A proto nemusíte pít z louží jako psi ;-), ale nyní už víte, proč to dělají.

Komentáře